Algemeen

Geen puzzel is te moeilijk voor Asal

De 34-jarige Asal Khoshnavataher werkt als back-end developer in ons NIXZ team. Vroeger wilde ze altijd dokter worden, maar uiteindelijk is ze toch de IT kant op gegaan. En dat vindt ze hartstikke leuk, want nu kan ze de hele dag ‘puzzeltjes oplossen’. In dit blog vertelt Asal over zichzelf en de spannende stap om naar Nederland te verhuizen. Ook lezen we over haar werk bij NIXZ en hoe de back-end ongeveer in elkaar steekt.

Be kind to all people and do well

Oorspronkelijk komt Asal uit Iran en woont nu twee jaar in Nederland. Ze is hard bezig om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. “Het leukste aan mijn werk en leven hier in Nederland zijn de mensen. Ze zijn hier vriendelijk, doen niet alsof en zijn heel direct. Samen met mijn man woon ik sinds een paar maanden in ons nieuwe huis in Wateringse Veld. Ik help mensen graag en vind mijn uitdaging in het vinden van oplossingen. Mijn levensmotto is: Be kind to all people and do well.” Op kantoor werkt Asal hard maar ze is wel altijd in voor een praatje en denkt graag met je mee als je iets aan het oplossen bent.

Asal en haar man zijn vijf jaar geleden getrouwd in Iran. Nu wonen en werken ze twee jaar in Nederland.

Ineens helemaal om

De afgelopen twee jaar heeft Asal als Senior Java Developer voor NIXZ gewerkt. “Ik heb een masteropleiding in de Information Technology afgerond en toen zes jaar gewerkt in de IT finance in Teheran. In Iran is het heel normaal om andere culturen te ontdekken en dus een tijdje in het buitenland te gaan werken. Toen mijn man dit voorstelde, was ik gelijk enthousiast maar dacht ook dat het niet zo’n vaart zou lopen. Het was dus een verrassing toen mijn man al na 5 maanden een baan aangeboden kreeg. Ik was er nog niet klaar voor en ervaarde het als zwaar dat mijn leven ineens helemaal om moest.”

Het leven in Nederland

In januari hadden zij en haar man het idee om naar het buitenland te emigreren en acht maanden later woonden ze in Nederland. “Ik was in het begin best ongelukkig. In Iran had ik een goede baan en veel vrienden en ik had nauwelijks tijd om om te schakelen. Eenmaal hier moesten we een aantal keer verhuizen, ik sprak de taal niet en had ook nog geen baan. Omdat mijn man de stap wilde maken, had hij zich wel kunnen voorbereiden en zo flink zijn Engels geoefend. Ik had dat niet gedaan en dat maakte het extra moeilijk. Het aanpassen, alleen thuis en zonder werk zijn, was dus lastig. Na enkele maanden vond ik gelukkig toch een baan. De broer van een vriendin van mij was al eerder vanuit Iran naar Nederland verhuisd en woonde bij zijn tante in de buurt. Hij werkt als consultant bij Eonics en zo ben ik in contact gekomen met Eonics en NIXZ.”

Een draai vinden

Ook privé vindt Asal nu steeds meer haar draai. “In Iran had ik veel vriendinnen en ik miste in het begin het shoppen, de feestjes en barbecues waar wij samen van hielden. Maar Nederland trok mij ook aan. De tante van een vriendin van mij komt hier vandaan en ik had wat foto’s gezien. Het viel me op hoe groen alles in Nederland is en dat vond ik prachtig. Als ik nu vrij ben, dan ga ik bijvoorbeeld graag fietsen. Dat moest ik wel leren en gelukkig heb ik het aardig onder de knie en inmiddels zelfs tochten door België en Duitsland gemaakt. Ook leer ik steeds meer mensen kennen, vaak expats, met wie ik weer leuke dingen kan doen zoals shoppen en feestjes.

De dagelijkse back-end puzzel van Asal kan soms best complex worden.

Back-end

Asal is verantwoordelijk voor de back-end problemen van het NIXZ-dashboard en de bots. Ook helpt ze met het bouwen van nieuwe bots en doorvoeren van verbeteringen. Het is lastig om te begrijpen wat back-end is omdat software-ontwikkeling in de front-end, in tegenstelling met back-end, direct zichtbaar is. De back-end bevat veel informatie en dat vindt Asal het uitdagendst. Ze legt uit wat de back-end precies inhoudt met het volgende voorbeeld: “Stel je een website voor waar je vliegtickets kunt kopen bij verschillende maatschappijen. Wat je ziet, bijvoorbeeld formulieren en knoppen, dat noemen we front-end. De logica erachter gebeurt in de back-end. Stel dat jij je vlucht hebt gevonden en je op de knop “Boek nu” klikt, dan gaat er een “request” naar de front-end applicatie die zegt: de gebruiker klikt op deze button bij deze vlucht om deze tijd. Vervolgens gaat er een back-end proces van start om de vluchtdata te gaan verwerken. Zo checkt de back-end applicatie de beschikbare vluchtdata in de eigen database of moet deze data checken bij de applicatie van de aanbieder, bijvoorbeeld van KLM. Vervolgens moet er in de back-end het een en ander veranderd worden omdat jij een vlucht hebt geboekt. Er wordt dan een bevestiging teruggestuurd naar de front-end applicatie. Jij ziet dat weer terug als bevestiging op de website.”

Eigen bedrijf

Voorlopig zit Asal comfortabel op haar plekje bij NIXZ. Ze hoopt dat ze misschien later aan de slag kan als Java developer bij Eonics Consultancy. Het lijkt haar ook wel wat om samen met haar man een eigen IT bedrijf te starten. Zolang ze maar uitdaging heeft en analytisch bezig kan zijn. “Soms ben ik zo verdiept in mijn werk dat ik vergeet om even een break te nemen. Ik geniet van de samenwerking met de teamleden en mijn werk geeft me voldoening en plezier.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.